Mac n Cheese på mitt vis

macaroniandcheese_macandcheese_vardagsmat_

Något jag älskade som barn var en krämig ost och skinksås som min mormor gjorde. Jag har gjort en blandning mellan den och en Mac n Cheese fast med skinka. Detta är garanterat mina barns top 10 av alla vardagsrätter. Med lite starkare ost blir detta en favorit även för alla vuxna. Garanterat !

4-5 portioner

Mac N Cheese på mitt vis

.400 gram makaroner

5 msk smör

3 msk  vetemjöl eller ljus  glutenfri mjölmix

1/2 tsk salt

2 dl mjölk

3 dl grädde

5 dl ost

100 Skinka (jag tycker rökt skinka blir godast)

ugnen .200 °

.

Koka pastan, jag tycker klassiska makaroner blir godast. Vi väljer glutenfri pasta men det gör man som man vill.  Skölj pasta med kallt vatten så den inte klibbar ihop. Skär skinkan in strimlor.

Lägg tillbaka pastan i kastrullen och blanda ner skinkan.

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull och addera mjölet och rör om. Häll på mjölken och grädden och koka upp så såsen tjocknar. Håll koll så du inte bränner såsen.

Riv all ost –  vilken ost du väljer får du välja själv. Jag blandade lite olika sorter i min. Hade lika delar riven mozzarella, riven cheddar och prästost. Alltså sådant vi hade hemma i kylen. För vuxnare smak ta västerbotten eller parmesan. Lite vad man tycker om alltså.

Varva ost, och pasta i  en ungsfast form och häll till sist på såsen. Avsluta med riven ost på toppen.

Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen, och tillaga i 20-30 minuter. Mozzarella blir så här mörk i färgen när den är i ugnen. Så om du bara använt kanske vanlig gratängost så blir ytan inte lika mörk.

 .
.
,

mac_and_cheese_gratang_skinka_makaronilada_

2 thoughts on “Mac n Cheese på mitt vis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *