Nutella knyten

nutella_knyten_julbak_julgodis_smordeg

I Finland äter man en godsak på julen som heter Jolutorttu, om man översätter till Svenska så blir det Jultårta men det är egentligen ett slags vienerbröd med smördeg och plommonmarmelad. Men i Sverige har man ingen relation till denna lilla sak som hör till julen i vårt grannland. Men detta är extra gott, smördegsknyten med Nutella. Perfekt att servera till glöggen eller som en liten godsak på julaftonskvällen eller till barnkalaset.

ca 15-20 st

 

Nutella knyten

450 g Smördeg

Nutella

1 vispat ägg

° 225

Kavla ut smördegen så den blir lite tunnare än när man köper den. Använd en pepparkaksform som har formen av en stjärna. Något större i modell.  Min mäter ungefär 10 cm i diameter.  Stansa ut stjärnor och lyft över dem på en bakplåt med bakplåtspapper.

Klicka små klickar av nutella i mitten av varje stjärna och fånga upp alla kanter så de bildar ett knyte.

Vispa ägget lite lätt och pensla på varje knyte. Knip åt toppen lite extra när du penslat med ägget. Nutellan får gärna kika fram lite för att de ska bli extra snygga.

Grädde i 225 ° i 10-15 minuter beroende på storleken av stjärna. De ska bli lite gyllengula. Toppa med florsocker innan servering.

nutella_bakverk_julgodis_joulutorttu

One thought on “Nutella knyten

  1. Detta måste testast! Speciellt nu till julen då jag inte gillar plommonsylt o jultårtor är nästan ett måste på julen (för alla andra).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *