Hallon och granatäpple cheesecake på mandelbotten

cheesecake_mandelbotten_hallon_granatapple

Detta blir vår dessert på nyårsdagen. Inte den enklaste av cheesecakes men vansinnigt god. Med mascarpone fyllning och den knapriga mandelbotten gör denna helt himmelsk. Vill man göra på vanligt digestivebotten går ju det lika bra såklart. Med mandelbotten blir denna cheesecake glutenfri så det är perfekt för oss som inte äter gluten. Denna cheesecake är väldigt frisk och lite syrlig. Inte alls så där söt och sliskig. Passar perfekt som dessert till en lite mastigare middag.

8-10 bitar

 

Hallon och granatäpple cheesecake på mandelbotten

500 g mascarpone

3 dl creme fraiche

1 msk florsocker

3 dl frysta hallon

1 dl granatäpplekärnor (jag använder frysta)

1 tsk farinsocker

0,5 dl vatten

 

mandelbotten

3 dl mandelmjöl

100 g smör

1 msk farinsocker

Koka de frysta hallonen och granat äpplekärnorna med 1 tsk farinsocker och 0.5 dl vatten. Låt koka i några minuter. Häll av genom en sil så du får bort kärnorna. Låt svalna.

Smält 100 g smör och blanda ner mandelmjölet och farinsockret. Bred ut massan på en bakplåt och in i ugnen 175° i 5-10 minuter tills de fått lite färg. Det ska alltså vara som smulor. Behöver inte hålla en speciell form i ugnen.

Ha ner smulorna i en springform och tryck ut den som en botten.

Vispa mascarponen, creme fraichen och florsockret i en bunke till en slät massa. Addera det svalnade hallon och granatäpple vätskan tills du har en jämn rosa smet. Häll på massan i springformen och ställ in i frysen över natten.

Låt tina i ca 30 minuter innan servering.

Servera med hallon och granatäpple.

IMG_7240

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *